Surfa tryggare med 4 enkla trick

På internet cirkulerar det ca en halv miljon skadliga program, och den här siffran stiger hela tiden. Surfar man oskyddat kan man råka ut för virus på datorn – men också kapning av exempelvis mejl- eller bankkonton. Arbetar du dessutom som konsult med diverse företags digitala marknadsföring kan du orsaka virus på kundernas hemsidor. Därför vill vi slå ett slag för hur viktigt det är att ha ett riktigt bra virusskydd installerat på datorn, inte minst för oss inom marknadsföring alltså.

Självklart är det också viktigt att ha ett sunt förnuft när man surfar på nätet. Besök inte hemsidor som datorn varnar dig för och klicka inte på länkar som känns skumma är två bra tumregler. Nedan delar vi fler enkla trick för att surfa tryggare.

Våra 3 bästa tips för en tryggare närvaro på nätet

1. Uppdatera datorn

Är du också en av dem som alltid trycker på ”Uppdatera senare” och skjuter uppdateringen längre och längre fram? Sluta med det! Antivirusskydd, webbläsare och operativsystem skickar ofta ut uppdateringar som fyller tidigare säkerhetshål – se därför till att uppdatera datorn direkt!

2. Använd inte gratisprogram

Många av antivirusprogrammen som är gratis är inte speciellt bra och saknar ofta nödvändiga funktioner. Fråga dig själv hur ett antivirusprogram från ett företag med flera hundra anställda kan vara gratis – hur tjänar de sina pengar?

Har du en Mac är det vanligt att man får notiser från exempelvis gratisprogrammet Mackeeper, men detta ”antivirusprogram” ger alltså datorn virus!

3. Satsa på ett bra antivirusprogram

Installera ett riktigt bra antivirusprogram som gör sitt jobb. Det kostar kanske några kronor, men det kommer vara värt det. Satsa exempelvis på F-secure som är mycket säkrare än exempelvis Windows eget program (Windows Defender).

10 nov 2019